Wesele w czasie koronawirusa - najważniejsze wytyczne i zasady w trakcie epidemii

Wesele w czasie koronawirusa – najważniejsze wytyczne i zasady w trakcie epidemii

Sale weselne

Dnia 3 czerwca 2020 roku Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny przedstawili wytyczne odnośnie organizacji imprez i spotkań okolicznościowych w czasie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce. Najważniejsze informacje poniżej:

  • limit gości wynosi 150 osób i nie jest ograniczony powierzchnią obiektu.
  • pary młode powinny dysponować listą gości wraz z kontaktami w celu udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • należy poinformować gości, że w imprezie nie mogą uczestniczyć osoby chore, zakażone oraz przebywające w kwarantannie, izolacji, mające objawy ze strony układu oddechowego.
  • należy usadzić gości przy stolikach aby w miarę możliwości przy stolikach siedziały osoby z jednego gospodarstwa domowego.
  • redukcja usadzenia gości o 20% względem standardowego usadzenia.
  • usadzenie gości przy stołach prostokątnych, nie na przeciwko siebie.
  • bufety, bary, gotowanie na żywo, bufety słodkie itp powinny być zorganizowane wyłącznie z obsługą kelnerską.
  • 1 kelner powinien przypadać na maksymalnie 15 gości.
  • usługodawcy ( dostawcy, podwykonawcy, ekipy przygotowujące imprezę) powinni nosić osłonę na nos i usta.
  • ograniczyć do niezbędnego minimum kontakty ekip wykonawczych dotyczących montaży, demontaży.
  • ograniczyć spożywanie posiłków w miejscu montaży czy demontaży.

Szczegółowe wytyczne znaleźć można na stronie: https://www.gov.pl/web/rozwoj/wesela-przyjecia

Dodaj komentarz